В обектива

ЕС не се отказва от приемането на Турция


ЕС оставя открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона, предаде „Ройтерс“.

Евросъюзът признава резултата от референдума в Турция и е заинтересован от стабилността в страната. Това заяви в Малта първият дипломат на Брюксел Федерика Могерини.

„Ние уважаваме и признаваме правото на всяка страна, включително Турция, да определя своята система на управление, както Турция направи в хода на референдума. Уважаваме резултатите от гласуването, въпреки че подадените възражения и обжалвания, заяив пред журналисти Могерини.

Върховният представител на ЕС по външната политика каза още, че въпреки изразените съмнения от някои министри на външните работи, съюзът е за продължаване на дълго проточилите се във времето преговори за присъединяване на Турция.

„От тях зависи дали ще изразят готовност да продължат да бъдат страна кандидат, дали ще запазят или не интереса си да се присъединят към нашето семейство“, заяви Могерини.

По темите за защитата на малцинствата и забраната на смъртното наказание тя каза, че „правилата на клуба са ясни“.

„Ще се радваме да преговаряме с тях, но е нужна известна доза разяснение от тяхна страна, ако мога така да се изразя“, заяви Могерини в края на днешната среща на министрите на външните работи от ЕС в Малта.

ЕС не работи по отваря…