В обектива

Меркел крачи уверено към нов мандат


Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел увеличава до 7 процента преднината си пред социалдемократите на Мартин Шулц.

Това показват данните от социологическа анкета, цитирана от „Ройтерс“. Проучването е направено пет месеца преди парламентарните избори във Федералната република.

Ако изборите са днес, консервативният блок би получил 36 на сто от гласовете, сочи анкетата.

Подкрепата за ХДС/ХСС е същата и в подобно проучване, направено преди седмица. Разликата е, че социалдемократите на Мартин Шулц губят два процентни пункта. Ако изборите бяха днес, те биха получили 29% от гласовете. Свободните демократи – предпочитаният коалиционен партньор на ХДС/ХСС, имат подкрепа от 6% в анкетата от тази седмица, или с 1 процент повече в сравнение с миналата.

С общо 42 процента обаче десноцентристка коалиция на консервативния блок и свободните демократи не може да спечели мнозинство в парламента, посочва „Ройтерс“.

Крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) би получила 9 на сто от гласовете, ако изборите са днес. Всички други партии заявяват, че няма да се съюзят с АзГ.

Зелените биха получили 7 процента подкрепа – с пункт повече от миналата седмица, а Левите – 9 на сто, което е без промяна в сравнение с предишната анкета….