В обектива

Зоран Заев: Македония ще има скоро ново правителство


Лидерът на социалдемократите в Македония Зоран Заев заяви, че скоро ще има нов кабинет независимо от насилственото щурмуване на парламента миналата седмица след избора на нов парламентарен председател, предаде ДПА.

„Новият председател бе избран легално и легитимно“, каза Заев в изявление, публикувано на сайта на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Това ще доведе до избора на ново правителство, заяви той след среща със заместник-помощник държавния секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Хойт Ий.

Лидерът на СДСМ посочи, че президентът на Македония Георге Иванов ще бъде уведомен от новия председател на парламента, че е налице парламентарно мнозинство и ще поиска от него съобразно конституционното му задължение да предостави мандат за съставяне на правителство.

„Нещо повече, има програма на новото реформистко правителство, която гарантира унитарния характер, зачитането на конституцията, евро-атлантическата перспектива на Македония, която отново ще бъде придвижена напред“, се посочва в съобщението на СДСМ.

Заев изтъква, че новото правителство ще е готово да сътрудничи с бъдещата опозиция в интерес на реформите, като по думите му най-важното е ВМРО-ДПМНЕ да приеме факта, че е опозиция и да сложи край на напрежението….