В обектива

Способна ли е да води война Северна Корея?


По всичко личи, че Северна Корея се опитва да покаже на света мощта на армията си, провеждайки ученията си артилерия, подводници и хиляди войници. Изпитанията бяха отговор на действията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който също засилва напрежението около Пхенян.

КНДР разполага с четвъртата по численост армия в света – над 1 000 000 военнослужещи и още около 7 000 000 в запас. Военните сили на страната са оборудвани с 810 самолета, 8,6 хиляди артилерийски подразделения, 5,5 хиляди системи за залпов огън и 4,3 хиляди танка и бронирани машини. Флотът на Северна Корея пък разполага с 60 000 души персонал, 250 кораба от различен тип и 70 подводници.

При участието на страната в евентуална война обаче, нейните ресурси бързо ще бъдат „изцедени“, отбелязват от Financial Times, позовавайки се на бивш американски военен експерт.

Според данните, войската на КНДР постоянно се сблъсква с множество проблеми. Основните са недостиг на гориво и остаряла техника. Ако армията на Северна Корея влезе в бой, след 30 дни тя ще остане без боеприпаси или гориво. Това може да се случи дори само след две седмици от започване на евентуални бойни действия.

Изолирана от останалия свят, Северна Корея може да почувства сериозен недостиг на гориво, ако и последният съюзник – Китай, реши да намали доставките. Също така, корейската народна армия не е придобивала нови бойни самолети от десетилетия насам, разчита на по-стари системи за противовъздушна отбрана, няма балистична противо…