В обектива

Четири химически атаки в Сирия от декември?


Сирийското правителство е заподозряно в използването на нервнопаралитичен газ при четири атаки от декември досега. Това твърди правозащитната група „Хюман райтс уоч“, позовавайки се на появили се нови доказателства, предаде „Ройтерс“.

Сред тези атаки е и добилата широка известност атака срещу държания от въоръжената опозиция град Хан Шейхун на 4 април в северната провинция Идлиб.

В доклад, оповестен от организацията днес в централата на ООН в Ню Йорк, се посочва, че тези атаки са „част от по-широка програма на сирийските правителствени сили за използване на химически оръжия“, което е престъпление срещу човечеството.

И четирите атаки са станали в райони, където при офанзивни действия на бунтовническите сили са били застрашени правителствени ВВС бази. Очевидци описват симптоми след атаките, които съответстват на използването на нервнопаралитичен газ.

Така е било при атаките, извършени със самолети, в северната част на град Хама на 30 март, и срещу райони, контролирани от джихадистите от „Ислямска държава“ в източната част на Хама на 11 и на 12 декември. При нападението на 30 март няма загинали, но са пострадали десетки хора, твърдят очевидци и медицински работници.

При атаките през декември обаче се съобщава за поне 64 жертви на химическото оръжие. При нападението срещу Хан Шейхун според „Хюман райтс уоч“ са загинали 92-ма души, от които 30 деца.

Правозащитната организация описва три различни оръжейни т…