В обектива

Пхенян: Американците тласкат полуострова към война


Северна Корея обвини американците, че тласкат Корейския полуостров към ръба на ядрена война, предаде „Фокс нюз“.

Предупреждението идва на фона на съвместните учения на Съединените щати и съюзниците им от Южна Корея. Два бомбардировача Б-1 „Лансър“ прелетяха над региона.

Пхенян обвини Вашингтон в провокация и обяви, че маневрите на стратегическите свръхзвукови бомбардировачи могат да запалят искрата на войната.

Официални лица от Северна Корея определиха маневрите на американските самолети като безотговорни и опасни. Властите в Пхенян са готови да отговорят на американците.

Севернокорейците добавиха също така, че според тях US самолетите са тренирали пускането на ядрена бомба върху важни стратегически обекти.

Наскоро американският президент Доналд Тръмп изпрати бойна армада кораби към Корейския полуостров, което бе прието като провокация от Пхенян. Севернокорейците твърдят, че САЩ и техните съюзници се готвят за инвазия в страната.

Американският държавен глава подчерта, че е възможен „голям, голям конфликт“ на Корейския полуостров. Тръмп ясно заяви, че иска да сложи край на ядрените амбиции на севернокорейците….