В обектива

Русия строи най-големия самолетоносач


Русия планира да построи най-големия самолетоносач в света.

Корабът ще бъде наречен „Щорм“. По план трябва да влезе в строя на военноморския флот на РФ до 2030 година. Експертите смятат, че той евентуално ще бъде дислоциран в базата в Североморск , пише в. „Руски Дневник“.

Новият руски самолетоносач „Щорм“ ще може да превозва 100 самолета и 4000 военнослужещи, а по параметри ще прилича на американския суперсамолетоносач „Джералд Форд“, смята професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Както и при „американеца“, по проект „Щорм“ е с напълно чиста палуба, тя не е защитена от ракетно-артилерийски системи, както например е при съветско-руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“.

Площта на пистата за излитане ще бъде от порядъка на 14 кв. км – три футболни игрища. Ще има четири полоса с различна дължина за ускоряване на самолетите, а ще бъде инсталирана и смесена система за изстрелване – трамплинна и трамплинно-катапултна.

При това според експертите новият самолетоносач „Щорм“ ще струва на бюджета от 350 милиарда до 1 трилион рубли (от 6,15 до 17,5 милиарда долара) в зависимост от комплектацията на кораба.