В обектива

Албанско знаме повиши градусите в Македония


Албанско знаме предизвика полемика в Македония и се превърна във водеща новина на редица медии, сред които и електронното издание „Курир“.

Напрежението в западната ни съседка достигна връхна точка след избирането на Талат Джафери за председател на събранието. В страната се стигна до протести, а десетки разгневени македонци дори нахлуха в парламента, където се стигна до сблъсъци.

Талат Джафери е етнически албанец, а избирането му за председател на събранието не бе прието никак радушно от македонската общественост.

Сега в македонските медии се върти снимка, на която на бюрото на Джафери има три знамена – македонското, на Европейския съюз, и… албанското.

Албанският флаг е забелязан и зад стола на новоизбрания председател на събранието. По-рано той се срещна с представителя на ЕС в Македония Самуел Збогар.

След нахлуването в парламента албанското външно министерство осъди насилието и призова за сдържаност както от страна на населението, така и от политическите фактори в страната.

Македонският президент Георге Иванов пък призова за спокойствие. Той заяви, че лидерите на политическите партии трябва да имат разумно и отговорно поведение.