В обектива

Гърция отново отказа на Турция


Гръцкият съд отказа искането за екстрадиция на трима турски военнослужещи, избягали в страната след опита за военен преврат през миналото лято, съобщи „Екатимерини“.

Общо осем турски военни потърсиха закрила в съседна Гърция след неуспешния опит за военен метеж, при който загинаха близо 250 души и след който в Турция бе обявено извънредно положение.

В началото на миналата седмица гръцкият апелативен съд отново се произнесе в полза на военнослужещите, избягали в Гърция.

Отношенията между Анкара и Атина се изостриха заради отказа на гръцките съдилища да върнат войниците, определени от турските власти като гюленисти, имащи пръст в опита за метеж.

Турция обяви, че решенията на съда са политически мотивирани. Военните пък се аргументираха, че в Турция не могат да се надяват на честен процес срещу тях и има риск за живота им, ако се върнат там.

Осемте турски военнослужещи кацнаха на гръцка земя с хеликоптер след преврата. Оттогава насам Анкара се надява да си ги получи обратно, за да ги съди за опит за свалянето на демократично избрания президент Реджеп Ердоган….