В обектива

Анкара към Атина: Направихте голяма грешка


Турското външно министерство разочаровано отново от решение на гръцки апелативен съд. По-рано днес магистратите в Атина блокираха искане за екстрадиция за последните двама от общо осем турски военни, които избягаха след осуетения опит за преврат на 15 юли, предаде в.“Хюриет дейли нюз“.

Турското външно министерство посочи, че става дума за решение, взето с „политически мотиви“.
Ние не можем да видим подкрепата и сътрудничеството, които би трябвало да ни оказват нашите съюзници в борбата срещу тероризма и престъпността, посочи министерството и добави, че съдебното решение е равнозначно на „защита на превратаджии“.

Министерството изтъква, че решението „неизбежно ще засегне двустранните отношения“, както и съвместната работа по регионални въпроси.

Турция твърди, че въпросните военнослужещи са замесени в опита за преврат и внесе второ искане за екстрадиция през януари, след като Върховният съд на Гърция отхвърли първото искане.

Анкара иска осемте военнослужещи да бъдат екстрадирани, за да ги съди за шест деяния, в това число за опит за убийство на президента на страната, за опит за сваляне на правителството и за опит за смяна на конституционния ред.

Осемте военнослужещи – трима майори, трима лейтенанти и двама сержанти – се приземиха с военен хеликоптер на летище в град Александруполис часове след неуспешния опит за преврат в Турция. Те веднага поискаха убежище в Гърция, изтъквайки, че се страхуват за живота си, но отреко…