В обектива

Критик на Кремъл получи убежище във Франция


Руският пърформанс творец Пьотр Павленски, който редовно критикува Кремъл и е заплашен в родината си от 10-годишна присъда в трудов лагер, получи политическо убежище във Франция.

Това съобщи неговият адвокат. Той подчерта, че „Франция остава страната за убежище на политически опоненти“. Заедно с 33-годишния Павленски политическо убежище е присъдено и на неговата партньорка Оксана Шалигина, добави адвокатът.

Павленски, Шалигина и двете им дъщери напуснаха през януари Русия с автомобил през Украйна на път за Франция.

Творецът на пърформанси стана известен с редица прояви срещу режима в Русия в периода от 2012 до 2015 г. – подпалва входната врата на филиала на Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург, приковава кожата на тестикулите си към паважа на Червения площад, явява се публично със зашита уста в знак на протест срещу процеса срещу „Пуси райът“. За тези и други прояви му бяха наложени големи глоби, а е лежал и седем месеца в ареста.

През декември 2016 г. той бе подведен под отговорност за извършено сексуално насилие срещу театрална актриса – обвинение, която той категорично отхвърля. След пристигането си в Париж Павленски разказва, че при ареста тогава властите му обяснили, че разполага с две възможности – или да отиде в трудов лагер за 10 години, или да напусне Русия….