България Север

В област Габрово има добри практики в дуалното обучение

снимка: Областна администрация – Габрово

Добри практики в дуалното обучение в област Габрово има. Нужно е повече ученическо и младежко участие в социалния живот. Необходима е задължителна работа по мотивация и личностно развитие за деца и младежи – като това не може да се случва само в училище, важна е подкрепата и на родителите.

Това дискутираха членовете на Областния съвет по образование, наука, младежки дейности, култура и спорт, който се проведе под председателството на заместник – областния управител Ивелина Петрова.

снимка: Областна администрация – Габрово

Според нея дейността на Съвета не трябва да се ограничава само до обсъждане на стратегически документи, които безспорно задават рамка на работата, но и да се дискутират теми, които са актуални и важни за региона. Ето защо заседанието беше насочено към развитието на професионалното образование и дуално обучение в област Габрово, както и към добри примери за това как една културна институция в лицето на музей „Дом на хумора и сатирата“ работи с деца и родители.

Що е то дуална система на обучение и какви са предимствата и недостатъците за учениците и фирмите, обясниха от РУО- Габрово. Отново бяха представени добри практики в гимназиите ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово и ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ – Севлиево.

Коментирани бяха намеренията на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново и подкрепата за това дуалното обучение да се случи и там. Въпреки това остават много въпроси, които търсят все още отговори като: Има ли активно присъствие на работодатели във всяка професионална гимназия? Отговаря ли материално-техническата база на съвременните изисквания в необходимата степен? Достатъчно резултатно ли е практическото обучение? Изпреварващо или изоставащо? Достатъчно ли е по време? Обучават ли се учителите по професионална подготовка на нови техники и технологии в реални производствени условия? Има ли възможност за това?Защо реализацията не е достатъчно добра? Къде грешим? И не на последно място къде е ролята на родителите в този процес – от мотивацията на своите деца до подкрепата.

снимка: Областна администрация – Габрово

Оказа се, работата с тийнейджъри и студенти с фокус върху конкретни занимания е приоритет и на Дома на хумора и сатирата, това сподели директорът Маргарита Доровска, която беше поканена да представи визията за развитие на културната институция – една от визитните картички на област Габрово. Тя акцентира върху бъдещи инициативи, насочени отново към деца и младежи и сподели какви са ползите от това.

По време на заседанието заместник – областният управител информира членовете на съвета за инициатива, свързана със спорта и насочена към младежите. Става въпрос за изграждане на международна спортна школа в областта. Това стана ясно след визитата на Гросмайстор Веселин Топалов в Габрово, който направи открит урок с деца и беше в града по покана на областния управител Иванка Баева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730