Бизнес и Политика

Г-20 се опасява от нова световна криза


Представители на бизнеса, част от Г-20, са обезпокоени от възникването на нова световна криза. „Светът и досега усеща последствията от наскоро отминалата финансова криза и не може да предотвратим опасността от турбуленция”, каза министърът на финансите на Германия, Волфганг Шойбле в своята реч пред „Деловата двайсетица” (В20). Решението не трябва да е в посока водене на националистична и протекционистична политика, смята той: „Не може да се откъснем от целия свят”. В момента усилията трябва да бъдат съсредоточени върху укрепването и стабилизирането на световната икономика. „Трябва да направим икономиките си по-устойчиви. Едва ли може да спрем процеса на глобализация, но трябва да работим на него общо” е мнението на Шойбле.

Важна роля при стабилизирането на световната икономика играят развиващите се държави, в частност Африка. Именно поради това трябва да се обърне внимание на подобряване на инвестиционния климат в африканските държави.

Ролята на банките

Стабилизирането на световната икономика зависи от това колко инвестират банките в нея. „Към момента кредитните институции не „горят от желание” да реализират вложения” е оценката на германския министър на икономиката. Не на същото мнение обаче е управителят на Deutsche Bank Джон Краян, според който финансирането на икономиката е свързано с рискове. „Не може да си позволим да рискуване поради съществуващите банкови регулации”, казва Кра…