Бизнес и Политика

Русия и Турция разделени от… домати


Русия се е съгласила да вдигне всички санкции за вносни просни продукти от Турция – с изключение на доматите, пише „Хюриет дейли нюз“.

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган проведоха среща в Сочи, на която обсъдиха двустранните отношения и сътрудничество.

Путин заяви, че отношенията по оста Москва – Анкара са напълно възстановени. След свалянето на руския бомбардировач руснаците наложиха икономически санкции на турците.

Руското ембарго за внос на домати от Турция обаче все още остава в сила. Обсъжда се и облекчаване на визовите ограничения за турски граждани, желаещи да отидат в Русия. „Разбира се, ние искаме турски домати на руския пазар. Предложихме го, защото са евтини и вкусни“, заяви турският президент Реджеп Ердоган след срещата.

Руските санкции влязоха в сила на 1 януари 2016 година – седмици след свалянето на самолета от турски изтребители. След затоплянето на отношенията Москва премахна забраната за внос на редица продукти, сред които портокали, праскови и сливи.

Загубите за Турция от забраната за износ на домати са големи. Анадолската агенция изчисли, че през 2015 година турците са продали домати в Русия за 259 милиона долара.

„Шегите настрана, чувствителността на Русия към доматите в крайна сметка ще приключи и забраната ще бъде отменена“, изрази надежда турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи.

Експертите посочват, че със забраната за внос на домати от…