В обектива

US изтребители прихванаха руски самолети


Американски изтребители прихванаха руски бойни самолети, летящи близо до американския бряг, съобщи „Си Би Ес нюз“. Това е петият подобен инцидент само в рамките на няколко седмици.

Два руски стратегически бомбардировача Ту-95 са били забелязани край Аляска от американските военновъздушни сили, както и два изтребителя Су-35.

Руската формация е била прихваната от стелт изтребители от пето поколение Ф-22, които са патрулирали в района. Информацията бе потвърдена от американските въоръжени сили.

Руските бойни самолети са летели в международното въздушно пространство, но в същото време са били в американската въздушна отбранителна зона, следена зорко от US военновъздушните сили.

Американската армия описа прихващането на руските самолети като „професионално“. В нито един момент не е имало риск от ескалиране на напрежението, става ясно от разпространената информация.

Подобни инциденти не са рядкост. Американците обаче са учудени, че този път изтребители са ескортирали бомбардировачите. Тази формация – особено край бреговете на Аляска – за последно е забелязана там през 2014 година….