В обектива

Хиляди поляци „скочиха“ на протест във Варшава


Хиляди поляци излязоха по улиците на столицата Варшава, протестирайки срещу политиката на управляваща партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински и популистките ѝ похвати. Гражданите определиха управлението като атака срещу демократичните основи на страната, предаде „Асошиейтед прес“.

Шествието бе под надслов „Марш на свободата“. Най-дейните протестиращи разпалено споделиха, че правителството на „Право и справедливост“ е подкопало независимостта на съдебната система и други институции. Те смятат, че при настоящото положение страната не би била приета в Европейския съюз или НАТО, ако трябваше тепърва да кандидатства.

Мероприятието бе организирано от основната опозиционна партия „Гражданска платформа“, но участие са взели и членове на други опозиционни партии и неправителствени организации.

Качински пък заяви, че протестиращите са заблудени.

„Свободата съществува в Полша и само онези, които не възприемат реалността, могат да поставят това под въпрос“, отбеляза Качински.

Градските власти във Варшава, която е под контрола на „Гражданска платформа“, твърдят, че в протеста са взели участие около 50 000 души. Полицията, която е под командването на правителството, пък твърди, че е имало 9 000 души….