В обектива

Протест в Париж след избора на Макрон за президент (СНИМКИ + ВИДЕО)


Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон трябва да забрави за 100 – те дни, които се даваха за всеки президент или премиер, за да докаже своите управленски качества на практика.

Ще браня Франция, ще браня Европа! Това обеща центристкият кандидат Еманюел Макрон, който вчера спечели балотажа на президентските избори в страната. Новият френски държавен глава получи 66% от гласовете на балотажа и победи представителката на крайната десница Марин льо Пен.

„Знам за гнева и тревогата, които изразихте с вота си. Ще защитавам Франция и Европа“, заяви пред своите поддръжници Еманюел Макрон.

По-малко от 24 часа от победата на центриста Макрон за държавен глава, Париж беше разтърсен от протести.

Няколко хиляди души взеха участие в организиран от синдикатите протест в центъра на Париж срещу социалните програми на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон.

Арена на протеста беше Площадът на Републиката. Хиляди французи откликнаха на призива на синдикатите за защита на основните социални права на работещите.

Еманюел Макрон вече се обяви за реформа на 35 часовата работна седмица. Той настоя да се прояви гъвкавост, което ще позволи на сектори от френската икономика да въведат гъвкаво работно време.

Протестът започна мирно, но прерасна в сблъсъци с полицията след провокации от радикални младежи със силите на реда.

Макрон влиза в Елисейския дворец на 14 май.