В обектива

Путин посети бившия си началник в КГБ


Руският президент Владимир Путин посети юбиляря Лазар Матвеев – бивш резидент на КГБ в Германската демократична република, който му е бил началник в Дрезден през втората половина на 80-те години, предаде „РИА Новости“.

Държавният глава поздрави 90-годишния Матвеев в Жулебино заедно с бивши свои колеги от Комитета за държавна сигурност – Николай Токарев, сега начело на компанията „Роснефт”, и Сергей Чемезов – ръководител на „Ростех”.

Матвеев получи от като подарък от Путин президентски часовник и брой на в. „Правда”, излязъл на рождения ден на юбиляря през 1927 година.

Според информация на сайта на Кремъл Путин е работил в ГДР през 1985-1990 година по линия на външното разузнаване. Той служи в териториалното поделение на КГБ в Дрезден. За заслуги е повишен в звание подполковник. Започна от поста старши офицер по сигурността. Постепенно Путин се издига до помощник-началник отдел и накрая – до старши помощник.

В книгата си „От първо лице” Путин си спомня, че в ГДР се е справял добре. „Това беше дейност по линия на политическото разузнаване: получаване на информация за политически дейци, за планове на потенциалния противник”, пише Путин….