В обектива

Турция се ядоса: Не приемаме действията на САЩ!


Турция не приема решението на Съединените американски щати да въоръжават сирийските кюрди, които се бият срещу джихадистите.

По-рано днес стана ясно, че президентът Доналд Тръмп е одобрил мярката за оказване на помощ на сирийските кюрди, които Турция разглежда като терористи и риск за собствената си сигурност.

Коментарът от Анкара не закъсня. Вицепремиерът Нуретин Джаникли, заяви, че действията на съюзниците от САЩ са неприемливи.

„Не можем да приемем присъствието в коалицията срещи „Ислямска държава“ на терористични организации, които застрашават страната ни. Надяваме се американската администрация да преосмисли решението си“, заяви Джаникли, цитиран от „Милийет“.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу пък заяви, че всяко оръжие, което е в ръцете на сирийските кюрди, представлява опасност за страната му.

Дългогодишните стратегически съюзници Турция и САЩ са разделени по въпроса за сирийските кюрди, които Анкара разглежда като крило на Кюрдската работническа партия, с която през 2015 година възобнови въоръжения конфликт.

Американските въоръжени сили смятат, че кюрдите ще окажат решаваща подкрепа в битката за Ракка, която е под контрола на джихадистите от „Ислямска държава“.

Източник от Пентагона разкри, че американската армия ще въоръжи сирийските кюрди с муниции, малки автомати, картечници, както и бронирани превозни средства….