В обектива

Защо руският разузнавач беше убит в Деня на победата?


На 9 май, на фона на честванията в Русия за Деня на победата, бе разпространено видео с обезглавяването на руски разузнавач. Кадрите шокираха света.

Появи се информация, че убитият е Евгений Петренко, който е бил извънщатен сътрудник на втори оперативен отдел към Федералната служба за сигурност на Русия. След разпространеното 12-минутно видео от Москва отрекоха техен военнослужещ да е бил убит в Сирия.

Облеченият в черно руснак на кадрите се е вредил в редиците на джихадистката групировка, за да шпионира „Ислямска държава“ и да дава важна информация на руското военно разузнаване, пишат руски медии.

„Свободная Пресса“ посочва, че Евгений Петренко се е вредил от структурите на групировката в Казахстан и Северен Кавказ, след което е заминал към сирийските територии, контролирани от джихадистите. Основната му разузнавателна задача е била да проникне в обкръжението на „военния министър“ на „Ислямска държава“ Абу Омар ал-Шишани.

Мисията на руския разузнавач обаче не бе успешна. Опитите му да спечели благоразположението на един от лидерите на терористите удариха на камък и той бе обезглавен. Защо обаче кадрите бяха разпространени на 9 май, когато хиляди руски военнослужещи отбелязаха 72 години от победата над нацизма?

Видеокадрите станаха достъпни благодарение на сайта SITE, който следи активността на радикални групировки от целия свят в интернет. Напоследък „Ислямска държава“ е активизирала пропагандната си …