Спорт

Реал Мадрид изпревари Барселона по финали


Реал (Мадрид) е новият лидер в класацията за най-много финали в европейските клубни турнири. „Кралският” изпревари на върха големия си конкурент Барселона, след като за 19-и път в историята ще спори за трофей в надпревара на Стария континент. Каталунците остават втори в класацията с 18 финала.

„Белият балет” елиминира градския съперник Атлетико (Мадрид) с общ резултат 4:2 и се класира на финала в Шампионската лига за втора поредна година. Футболистите на Зинедин Зидан ще защитават трофея си от миналия сезон в сблъсък с италианския първенец Ювентус на 3 юни в Кардиф на „Милениум Стейдиъм”. Това ще е 15-и финал за гранда от Мадрид в КЕШ/Шампионска лига. Реал е рекордьор с 11 трофея в най-престижния европейски клубен турнир.

„Кралете” имат още два финала за Купата на УЕФА – през сезон 1984/85 срещу унгарския Видеотон (3:1 общ резултат за Реал) и година по-късно срещу Кьолн, когато те отново печелят трофея с общ резултат 5:3. Реал има и два финала за несъществуващия вече турнир КНК (Купа на носителите на национални купи), но и двата са загубени – през 1970/71 от Челси (1:1 след продължения и 1:2 в преиграване) и сезон 1982/83 от Абърдийн с 1:2 след продължения….