В обектива

Историк заговори за любовницата на Ататюрк. Арестуваха го!


Турски историк беше арестуван по обвинения, че е осквернил паметта на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на двама историци – Сюлейман Йешилюрт и Хасан Акар – заради обида към Ататюрк.

Йешилюрт се е предал на силите за сигурност доброволно, съобщи изданието, посочвайки, че историкът отрича да е обидил основателя на турската република.

По време на телевизионно предаване, чиято тематика е историческа, обвиняемият заяви, че едно от момичетата, на които Ататюрк е бил попечител, всъщност е била негова незаконна съпруга и любовница.

Хасан Акар, от своя страна, стигна по-далеч и каза, че самият Ататюрк е бил незаконно дете. Той все още се издирва от силите за сигурност, които не са го открили на адреса му.

Мустафа Кемал Ататюрк е основната фигура в турския политически живот при създаването на републиката. Той провежда редица реформи в политическата, социалната и културна сфера на обществения живот.

Един от основните постулати на новосъздадената република е секуларизмът. Настоящият президент Реджеп Ердоган е обвиняван именно в това, че иска да скъса тези връзки и да превърне страната в султанат, който да оглавява еднолично….