В обектива

Руснаците забелязаха американски дрон над Черно море


Русия е забелязала американски разузнавателен дрон RQ-4 „Глобъл Хоук“ над Черно море, съобщи ТАСС, позовавайки се на военен източник.

„Този път средствата ни за наблюдения засякоха американски стратегически дрон „Глобъл Хоук“, който летеше към руската граница на голяма височина“, заяви източникът.

RQ-4 е разузнавателен дрон, използван от американските военновъздушни сили. Оборудването му позволява наблюдение на различни обекти, използвайки радари с висока разделителна способност и инфрачервени сензори. На ден може да бъде обхваната площ от 100 000 квадратни километра.

ТАСС отбелязва, че дронът може да остане във въздуха 30 часа и да лети на голяма височина. Може да проследява и движещи се обекти.

Само преди дни военен Боинг П-8 „Посейдон“ на американските въоръжени сили бе прихванат от руски изтребител отново над Черно море.

Към момента няма официално потвърждение от руските въоръжени сили за засичането на американския дрон. Той е използван и от натовски партньори на Съединените американски щати….