В обектива

Порошенко не отиде на „Евровизия“ заради обстрел


Украинският президент Петро Порошенко отмени планираното си посещение на финала на музикалния конкурс „Евровизия“ часове преди събитието.

Държавният глава написа в профила си в социалната мрежа Фейсбук, че със своята съпруга няма да присъстват на финала заради обстрела в Адвеевка, Източна Украйна.

При огъня бяха убити четирима цивилни. В знак на протест срещу продължаващите боеве и солидарност към загиналите, Порошенко не отиде в Киев, където се проведе „Евровизия“.

Украйна си спечели правото да бъде домакин на събитието, след като през миналата година украинската певица Джамала спечели голямата награда.

В Адвеевка сепаратистите са атакували зона, контролирана от правителствените сили. Въпреки Минските договорености примирието продължава да се нарушава.

Враждуващите страни се обвиняват взаимно, а при боеве загиват много невинни жертви. Украинската армия обяви, че обстрелът е бил извършен с оръдия, забранени според Минските споразумения за прекратяване на огъня.

Музикалният конкурс „Евровизия“ в украинската столица беше спечелен от представителя на Португалия, докато на второ място се класира българският певец Кристиян Костов. Това е най-предното класиране на страната ни….