Бизнес и Политика

Путин иска газова връзка между България и Сърбия


Руският президент Владимир Путин е предложил изграждането на газова връзка между България и Сърбия, съобщи радио „Б92“.

Изданието се позовава на думи на сръбския министър-председател Александър Вучич, който се срещна с държавния глава по време на икономическия форум в китайската столица Пекин.

Двамата лидери са обсъдили икономическата ситуацията на Балканите и газовата инфраструктура. Путин е говорил за необходимостта от изграждането на интерконектор с България, за да може Сърбия да получи руски газ.

Сръбският премиер заяви, че Сърбия има амбицията да се превърне в индустриално развита страна. За целта по думите му трябва да се увеличи потреблението на газ от два на 4-5 милиарда кубически метра годишно.

„Няма откъде да вземем такова количество газ. Вече пет години ме убеждават, че има газ някъде другаде. Няма, има го в Русия и нека да пристигне през Турция, България, откъдето и да е, само да не дочакаме 2019 г. без газови интерконектори“, заяви Александър Вучич.

Вучич разкри, че с Путин са обсъдили и други въпроси, включително заплахата от създаването на Велика Албания, посочва сръбското издание. Двамата са постигнали съгласие по редица въпроси….