В обектива

Путин обвини САЩ за хакерската атака


Руският президент Владимир Путин обвини Съединените американски щати за мащабната хакерска атака, която засегна хиляди компютри по цял свят, съобщи „Интерфакс“.

Държавният глава подчерта, че Русия няма нищо общо с кибер престъплението – каквато информация се появи след това. Той обвини Вашингтон в създаването на зловреден софтуер, който намира уязвими места в операционните системи на „Майкрософт“.

„Вирусът, създаден от разузнавателните служби, може да се обърне срещу създателите си“, заяви Владимир Путин. Той добави, че проблемът е сериозен и припомни, че американците са отказали подписването на кибер споразумение за сигурност в Москва.

След атаката с безпрецедентни размери стана ясно, че в основата на всичко стои американската Агенция за национална сигурност, която е създавала хакерското оръжие, за да атакува компютри на терористични организации.

В петък много организации, банки, болници и институции бяха подложени на атака с вируса WannaCry, който заключва файловете в устройството до заплащането на определена сума в биткойни. Експертите обаче посочват, че дори при заплащане не е сигурно, че файловете ще бъдат „отключени“.

Владимир Путин добави още, че руските институции не са претърпени значителни щети, въпреки че са били подложени на хакерска атака….