В обектива

Русия срещу модерните заплахи


В Русия ще бъде създадена система за управление на рисковете за откриване на предизвикателствата и заплахите за икономическата сигурност и оперативната реакция при възникването им.

Това се посочва в Стратегията за икономическа сигурност на Русия за периода до 2030 година, утвърдена от президента Владимир Путин и публикувана на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

„За да бъдат своевременно открити предизвикателствата и заплахите за икономическата сигурност, за да може оперативно да се реагира на тях, за да се определят управленчески решения и да се направят препоръки, се създава система за управление на рисковете“, се посочва в документа.

Стратегията за икономически сигурност на Русия определя като част от основните заплахи излагането на глобалните рискове на финансовата система на Федерацията.

„Излагането на финансовата система на Русия на глобалните рискове включително в резултат на влиянието на спекулативния чуждестранен капитал, а също и уязвимостта на информационната инфраструктура на финансовата и банкова система“, се отнасят в документа към предизвикателствата и заплахите за икономическата сигурност на страната.

Стратегията включва към тях и стремежа на развитите държави да използват преимуществата си на равнището на икономическото развитие и високите технологии като инструмент за глобална конкуренция, намаляването на търсенето на енергоресурси, технологичното изоставане, небалансираността на бюджета и други фактор…