В обектива

Спрете да убивате акули! (ВИДЕО)


Учени се изказаха срещу предложеното избиване на акули в Австралия, съобщи ЮПИ.

Избиването им няма да ограничи нападенията от акули и може сериозно да навреди на морските екосистеми, увериха учените.

„Ако акулите са по-малко, рибите и други създания в океана, които стават тяхна плячка, ще станат прекалено много и ще изяждат прекалено голям брой по-малки морски създания. Това означава, че драстично ще се промени цялата екосистема“, поясни морският биолог Робърт Дей от университета в Мелбърн.

Тъй като често нападат риби, които са слаби физически или болни, акулите защитават гените на отделни видове риби и променят скоростта, с която се разпространяват болести сред тях. Акулите освен това почистват океанските води от плуваща мърша.

Дори когато не се хранят активно, присъствието им допринася да се защитят хабитати. Хранещите се с водорасли морски обитатели не са толкова лакоми, когато наблизо има акули. Това гарантира, че кафявите водорасли и морските треви няма да изчезнат.

Редица изследвания ясно показаха екологичните ползи, свързани с тези големи хищници. Малко са обаче научните доказателства, че избиването им допринася за намаляване на нападенията от акули.
Избиването на акули може да има опустошителни последствия за популациите им. Редица видове акули са уязвими или застрашени.

Австралийският Сенат в момента обсъжда избиването на акули като опция за намаляване на нападенията им край австралийския бряг….