В обектива

Турция забрани на немски депутати да посетят „Инджирлик“


Германски депутати са получили отказ да посетят турската военновъздушна база „Инджирлик“, където са дислоцирани немски военнослужещи, съобщи „Дейли Сабах“.

Дипломатически източници, пожелали анонимност, споделиха пред изданието, че на депутатите им е било забранено да посетят своите сънародници във военната база.

Немските медии пишат, че най-вероятната причина за отказа на турските власти – който не е първи – е даването на убежище на членове на „Фето“, които Турция смята за терористи.

Федералното правителство вече обмисля изтегляне на немските военнослужещи от базата „Инджирлик“, която е използвана от натовските сили за бомбардировки срещу „Ислямска държава“ в Сирия. По информация на медиите в южната ни съседка към момента в „Инджирлик“ работят близо 250 германски военнослужещи.

През миналата година отново имаше търкане по оста Анкара – Берлин след приетата резолюция в немския Бундестаг, признаваща арменския геноцид през Първата световна война. След това турските власти забраниха на германски депутати посещение в базата край Адана, но впоследствие разрешиха такова.

В началото на тази година пък турските въоръжени сили поставиха под съмнение необходимостта да предоставят за ползване своята база „Инджирлик“ на американските военновъздушни сили и коалиционните им партньори….