В обектива

Турция планира своя военна база в Сирия


Турция планира да създаде военна база на територията на Сирия, близо до град Ал Баб, съобщи вицепремиерът Вейси Кайнак, цитиран от ТАСС.

Генералният щаб продължава работата по създаването на нова военна база в Сирия, за което световната общност знае. Планирано е тя да бъде създадена в района на хълма Акил, на запад от Ал Баб, каза Кайнак, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Той отбеляза, че това място е една от стратегическите височини в района, където по-рано бяха водени боеве между турската армия и джихадисти от „Ислямска държава“.

Вицепремиерът напомни, че Турция сега има база в непосредствена близост до границата, в селището Ар Раи, в Северна Сирия.

Кайнак съобщи също, че в хода на операцията „Ефратски щит“ около осем хиляди турски войници са воювали против ИД в Ал Баб, а сега числеността им на територията на Сирия била съкратена до 1,5 хиляди души.

С цел да се поддържа сигурността в Северна Сирия след операцията, „турското правителство е започнало подготовка на местната полиция и жандармерия“, добави вицепремиерът….