В обектива

Берлин vs. Анкара: война на нерви


Външният министър на ФРГ Зигмар Габриел заяви, че Бундестагът вероятно ще гласува за изтегляне на германските войници, от турската военна база „Инджирлик“. Берлин ще преприеме тази мярка, ако Анкара упорства в отказа си да даде достъп на германски депутати до базата, предаде „Ройтерс“.

Турски официални представители заявиха пред „Ройтерс“, че посещение на германски депутати при 250-те германски войници, разположени в „Инджирлик“ с цел оказване на логистична подкрепа на оглавяваната от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“, не би било уместно за момента.

Мога само да се надявам, че турското правителство ще промени становището си в следващите дни. В противен случай Бундестагът със сигурност няма да остави войниците в „Инджирлик“, заяви германският външен министър пред в.“Нойе оснабрюкер цайтунг“.

Задълбочаващото се разногласие по въпроса допълнително влоши двустранните отношения, които силно се обтегнаха преди референдума за конституционните промени в Турция през април, който даде нови правомощия на президента Реджеп Ердоган.

Вчера канцлерът Ангела Меркел също каза, че Берлин може да премести войниците си на друго място….