В обектива

И Словакия казва сбогом на руското оръжие (ВИДЕО)


Правителството на Словакия одобри план за закупуване на бронетранспортьори на стойност 1,2 млрд. евро до 2029 г. Те ще заменят остарелите руски машини, които армията използваше досега, предаде „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че това е най-големият досега проект за модернизиране на отбранителния потенциал на страната в историята.

Словакия повишава своите разходи за отбрана и увеличава военното си присъствие в мисиите на НАТО след призивите на президента на САЩ Доналд Тръмп към съюзниците да поемат по-активен ангажимент към Алианса.

Според документа, одобрен от правителството в Братислава, армията ще купи 81 отбранителни 8-колесни БТР-и и 404 многоцелеви 4-колесни БТР-и. Те ще заменят остарелите модели, наследени от Словакия след раздялата й с Чехия през 1993 г.

Вчера словашкият парламент с гласовете на трите партии от управляващата коалиция и на опозицията одобри декларация, която предвижда страната да увеличи военните си разходи от 1,16 на сто от БВП тази година до 1,6 процента през 2020 г.

Словакия също така преговаря да наеме на лизинг изтребители за своите ВВС, които да заменят остаряващите руски МиГ-29.