В обектива

НАТО: Няма да участваме в повече битки в Близкия изток


В НАТО обсъждаме дали официално пактът да се включи в международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Засега подкрепяме коалицията и в нея участват всички държави от алианса. Това заяви пред журналисти в Брюксел генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Държавите, които искат да се присъединим към коалицията, казват, че ще изпратим силен политически сигнал и ще бъде постигнато по-добро съгласуване на действията. Не е взето решение, разговорите продължават.

НАТО трябва да продължи подкрепата си за коалицията, не става дума за участие в сражения, няма такова искане за Сирия и Ирак, не може да става и дума за това, добави той. Столтенберг заяви, че НАТО не възнамерява да възобнови участието си в сражения и в Афганистан.

Той определи напрежението между Турция и Германия по повод достъпа до базата „Инджирлик“ като двустранен въпрос и изрази надежда за постигането на решение. Генералният секретар уточни, че този спор не се отразява на дейността на алианса.

Столтенберг определи предстоящата следващата седмица среща на държавните и правителствените ръководители от НАТО в Брюксел като кратка, но важна, заради присъствието на новите президенти на САЩ и Франция.

Ще насочим вниманието си основно към два въпроса – усилията за допълнителен принос в борбата с тероризма, трансатлантическата връзка и споделянето на тежестта за дейността на НАТО, отбеляза генералният секретар….