В обектива

Тръмп е получил секретната информация от…


По време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, американският президент Доналд Тръмп се изпусна и сподели секретна разузнавателна информация. От Кремъл и Белия дом отрекоха, но съмненията витаят във въздуха.

Няколко американски издания посочиха, че президентът е споделил разузнавателна информация, свързана с „Ислямска държава“, получена от съюзници – с изричното желание да не достига до Москва. Заговори се, че източникът е израелското разузнаване.

Това обаче не отговаря на истината. Разузнавателната информация е пристигнала от Йордания, защото израелските сили няма как да се доберат до такава, съобщи „Ал Джазира“, позовавайки се на ветерани от йорданското разузнаване.

По думите им израелските военни събират секретна информация за „Ислямска държава“, използвайки електронно разузнаване. Йордания, от своя страна, има внедрени хора, които действат от първо лице. Страната има човешка сила, докато израелците – единствено електронна.

Различни източници подчертават, че ако Израел снесе разузнавателна информация на САЩ, то тя ще е получена от йорданските шпиони. Макар да разполага с най-модерната техника за събиране на разузнавателна информация в региона, Израел няма пряк досег с джихадистите.

ЦРУ отказа коментар по тази тема. Каквато и да е истината, то доверието на различни разузнавателни служби към Вашингтон е разклатено. А във времена, в които информацията е основно оръжие, американците трябва да бъдат в…