В обектива

Турция към германските военни: Няма да ви се молим!


Ако искат да си тръгват, да го направят. Ние няма да се молим, Германия е свободна да изтегли военните си. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия НТВ.

Думите му са коментар на поредния скандал по оста Анкара – Берлин. Турция не позволи на немски депутати да посетят военновъздушната база „Инджирлик“. Германия заплаши да изтегли военнослужещите.

„Германия е свободна да изтегли войниците си. Те са тези, които искаха да дойдат тук, и ние им помогнахме. Ако искат да си тръгнат, ще им кажем сбогом“, заяви турският дипломат.

От министерството на отбраната на Германия обявиха, че въоръжените сили разглеждат различни варианти къде могат да дислоцират близо 250-те военни от базата „Инджирлик“. Сред възможните варианти са Йордания, Кувайт и Кипър.

Чавушоглу призова Германия да промени отношението си към Турция и заяви, че турците не изнудват Берлин, отказвайки да допуснат немски депутати да се срещнат със своите сънародници в „Инджирлик“.

Сценарият от миналата година се повтаря. Тогава Турция забрани на немски депутати да посетят базата, намираща се в южната част на страната – близо до град Адана….