Бизнес и Политика

Фирма за скъпоструващи лекарства е свързана с Марешки


Реекспортът на скъпоструващи лекарства не би създавал проблем, ако нито един пациент, нуждаещ се от тях, не е останал без лекарства. В предаването „Открито“ по БНТ, Валя Ахчиева уличава фирма „Трейднет България“, която е свързана с майката на Веселин Марешки в паралелен износ на животоспасяващи лекарства, които НЗОК заплаща у нас и които са предназаначени за износ в Европа.

Нито един експерт или институция не е установил кой извършва паралелния износ, колко и как печели, нарушение ли е това престъпление ли е това и как пациентите да бъдат защитени. С официален документ в „Открито“ се оповестява решение на КЗК, което посочва фирмите за реекспорт на скъпоструващи испасяващи живота на тежко болни хора лекарства. Абзац от решението на Комисията посочва конкретни имена на фирми които осъществята паралелен износ на скъпоструващи лекарства.

На 22.12.2016 състав на КЗК с председател Юлия Ненкова се произнася по производство от проверка по извършване на секторен анализ на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти заплащани напълно или частично от НЗОК. Анализът обхваща периода 2010 – 215 година. Документът съдържа 86 страници –цифри, данни, таблици, диаграми…като научен труд. „Забелязва се, че в периода 2013-2015 в сравнение с предходния период 2010-2012 паралелният износ осъществяван от 15-те дружества нараства многократно като близо половината от изследваните от комисията фирми за паралелни износи като &bdq…