Бизнес и Политика

Най-голямата военна сделка в историята на САЩ


Президентът на САЩ Доналд Тръмп сключи най-голямата в историята на САЩ сделка в областта на отбраната в Рияд като се договори за доставка на военно оборудване на Саудитска Арабия на сума 109.7 млрд. USD. Новината съобщи в Twitter официалния представител на Белия дом Шон Спенсър.

Договорът има за цел да демонстрира дългосрочна поддръжка на сигурността на Саудитска Арабия и региона на Персийския залив пред опасността, идваща от Иран, коментира друг американски чиновник. По думите му, споразумението ще спомогне „за разширяване възможностите на кралството за провеждането на антитерористични операции в региона и по-малко натоварване на американските военни сили с тази задача”.

Рияд е първата спирка от дебютното задгранично турне на американския президент. На 21 май Тръмп ще участва в средата на високо равнище на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, в които влизат Саудитска Арабия, Катар, Оман, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, а след това ще участва и в разговори в разширен формат, в които участие ще вземат и други арабски и ислямски държави….