В обектива

Полша иска по-голяма роля във войната срещу тероризма (ВИДЕО)


Като участник в срещата на върха на НАТО, насрочена за 25 май, Полша ще потвърди своята готовност да разшири участието си в антитерористичната дейност и да увеличи бюджета си за отбрана до 2,5 на сто от БВП.

Това заявява в публикувано интервю за държавната агенция ПАП шефът на полското бюро за национална сигурност Павел Солох, предаде ТАСС.

Полша участва в борбата с тероризма вече 20 години, изтъкна той. „В момента осъществяваме разузнавателна и обучителна мисия в подкрепа на коалицията, водеща борба с (терористичната групировка) „Ислямска държава“. Президентът иска да подчертае готовността на нашата държава активно да действа в тази сфера“, каза Солох.

Конкретни подробности ще станат ясни по време на подготовката за следващата среща на върха, добави той. „Но окончателната форма, средствата и мандатът на войските ни ще бъдат разработени при подготовката на обща стратегия за борба с тероризма“, увери представителят на Варшава.

Полша проявява „интерес най-вече към участието на НАТО и страните съюзнички в гарантирането на сигурност по източния фланг“, отбеляза Солох. Той подчерта, че е от голямо значение участието на новия президент на САЩ и на новия френски държавен глава в срещата на 25 май. Според Варшава е крайно важно алиансът да запази единството си, разработвайки позиция „по въпроса за агресията на Русия в Украйна и заплахите, пораждани от руската политика“.

Полското министерство на отбраната планира до …