В обектива

Последното изкушение на Ердоган (ВИДЕО+СНИМКИ)


Извънредният конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) започна в Анкара, съобщава „Хюриет дейли нюз“.

Форумът е с особено значение, защото на него се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган отново да бъде избран за председател след тригодишно прекъсване.

Ще продължим да работим заедно ден и нощ, заяви при пристигането си Ердоган пред множеството, събрало се пред зала Арена в Анкара. Десетки хиляди хора, пристигнали от всички окръзи на страната, се стекоха към спортната зала, за да приветстват Ердоган и да покажат подкрепата си за завръщането му като председател на ПСР.

Ердоган трябва да очертае пътна карта до 2019 г. и да избере главните си сътрудници в партийното ръководство. Уставът на ПСР също ще бъде променен, като една от основните промени е, че се въвежда длъжността заместник-председател, която ще се поеме от досегашния лидер на ПСР, премиера Бинали Йълдъръм.

Прави впечатление отсъствието на предишния президент Абдуллах Гюл, който е и един от учредителите на ПСР. Той обаче изпрати послание, в което пожела настоящият конгрес да доведе до благоденствие за страната и турската демокрация, посочи частната телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Още по време на президентския мандат на Гюл се заговори за търкания между него и Ердоган. Определени среди в ПСР изолираха Гюл от ръководството на партията, от участия в партийните дейности, като се твърди, че това е станало с одобрението на Ердоган. След като свърши манда…