В обектива

Тръмп на специална мисия в Персийския залив (СНИМКИ)


Среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и ръководителите на страните от Залива се състоя в Рияд – ден след твърдите изявления на Вашингтон с искане Иран да ликвидира своята „терористична мрежа“ и да спре изпитанията на балистични ракети, предаде „Ройтерс“.

След серия двустранни разговори американският президент се срещна с лидерите на шестте страни от Съвета за сътрудничество в залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар) в саудитската столица, където пристигна снощи за първото си посещение в чужбина.

Саудитска Арабия и съюзниците й смятат Иран за „дестабилизиращ фактор“ в Залива и Близкия изток поради неговия „интервенционизъм“ в арабски страни като Сирия, Ирак и Йемен.

Отношенията на страните от Залива с Вашингтон охладняха през управлението на Барак Обама, който отказа през 2013 г. САЩ да се ангажират с военни действия срещу сирийския режим на Башар Асад и започна сближаване с Техеран по силата на споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Иран.

Вчера Тръмп бе приветстван в Рияд с пищна церемония, контрастираща с почти леденото посрещане, отредено преди година на бившия президент Обама при последното му посещение. На срещата сутринта с краля на Бахрейн Тръмп му каза, че „няма да има напрежение с тази администрация“.

По случай визитата на Тръмп вчера бяха представени съвместни мегапроекти на Саудитска Арабия и САЩ на стойност над 380 мили…