В обектива

Турската полиция арестува учители, гладуващи от 75 дни


Двама турски учители бяха арестувани от силите за сигурност в Турция, съобщи „Хюриет дейли нюз“. Двамата бяха в гладна стачка от 75 дни.

Нурийе Гюлмен и Семих Йозакча предприеха тези действия в знак на протест срещу освобождаването си от длъжност. След опита за преврат през 2016 година хиляди учители и университетски преподаватели останаха на улицата, голяма част бяха арестувани.

Управляващите бяха остро разкритикувани и обвинени, че задържат противници на Реджеп Ердоган, които нямат нищо общо с опита за военен метеж.

Двамата учители бяха задържани в столицата Анкара. Техните адвокати, опитали да попречат на полицията, също са арестувани. След преврата в Турция бе обявено извънредно положение, което дава повече правомощия на силите за сигурност.

Домовете на учители са обискирани от униформените. Опозиционната Републиканска народна партия осъди действията на полицията.

Турските медии припомнят, че Нурийе Гюлмен и Семих Йозакча са в гладна стачка от 75 дни в знак на протест срещу действията на властите и уволненията и арестите на академици….