В обектива

Турция: САЩ действаха агресивно срещу гардовете ни!


Турция привика американския посланик в Анкара, за да поиска обяснение за „агресивните“ действия на американските сили за сигурност срещу гардовете на Реджеп Ердоган, съобщи „Политико“.

Ходът е изненадващ, имайки предвид критиките именно към личната охрана на турския президент, която биеше наред във Вашингтон по време на посещението на държавния глава.

Пред дипломатическото представителство на Турция в американската столица се събраха протестиращи, които издигнаха и знаме на сирийските кюрди. Това вбеси високопоставените турски гости, а гардовете на Ердоган дори се включиха в мелето.

Американският сенатор Джон Маккейн поиска експулсирането на турския посланик от Съединените американски щати заради грозните сцени. Оказва се, че претенции има и турската страна.

Турската дипломация описа действията на американските полицаи срещу гардовете на Реджеп Ердоган като „агресивни и непрофесионални“. Турското външно министерство е връчило протестна нота на американския посланик.

До сблъсъци във Вашингтон се стигна по време на посещението на Реджеп Ердоган в столицата за първа среща с новия американски президент Доналд Тръмп. След срещата Тръмп и Ердоган си стиснаха ръцете пред камерите и изразиха надежда в засилване на двустранното сътрудничество. Ердоган нарече американския държавен глава „скъп приятел“.