В обектива

Тръмп се срещна с папа Франциск


Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна тази сутрин във Ватикана, за да се срещне с папа Франциск. Двамата се здрависаха, а Тръмп посочи, че за него е „велика чест“ да е в присъствието на главата на римокатолическата църква. Малко по-късно двамата се отправиха към лична среща.

„Би Би Си“ информира, че Тръмп ще разговаря още с президента на Италия Серджо Матарела, както и с министър-председателя Паоло Джентилони, преди да излети за срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Въпреки че това ще е първата им официална среща, Доналд Тръмп и папа Франциск вече са разменяли словестни атаки един към друг. Йезуитът критикува Тръмп още по време на визитата си в Мексико миналата година. Коментирайки прословутата „стена на Тръмп“ на границата с Мексико, папа Франциск заяви, че човек, който мисли за градежи на стени, вместо на мостове, не следва християнските ценности.

Тръмп пък не му остана длъжен, отговаряйки, че подобни изказвания са непристойни и нарече католическия първосвещеник „пионка на мексиканското правителство“….