Бизнес и Политика

Германия с огромни загуби, заради таблетите в самолета


САЩ могат да забранят пренасянето на таблети и лаптопи в ръчния багаж на пътниците на всички полети от Европа. Това ще доведе до огромни загуби за германските компании – най-малко 160 млн. EUR на година, предупреждава Министерството на финансите на ФРГ, цитирано от влиятелното икономическо издание Wirtschaftswoche.

Причината САЩ да искат прилагането на подобна мярка е опасенията, че терористи разработват бомба, замаскирана в таблет. „Подобна забрана означа милиони евро загуба за германската икономика, а дали това ще повиши сигурността го поставям под съмнение”, каза министърът на икономиката Бригите Циприс в интервю за Wirtschaftswoche. Според нея, проблемите на безопасността трябва да се решават с други средства, като например да се засили контролът при проверка на летищата.

От 2.3 млн. германци, които са посетили САЩ през 2015 г., всеки трети е летял по работа. „Ако вземем за пример 720 000 бизнесмени, чийто работен час струва 75 EUR, виждаме колко губят на полет. Потенциалните загуби за германската икономика могат да достигнат 160 млн. EUR.” се посочва в отчет на германското министерство….