В обектива

Москва: Скандалът в България с думите на Путин за писмеността е изкуствен


Раздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя каза това в отговор на въпрос на ТАСС за надигналата се в български медии вълна от критики, предизвикани от неправилно изтълкуваните според нея изказвания на президентите на Русия и Македония Владимир Путин и Георге Иванов, при посещението на втория в Москва.

Убедени сме, че такъв светъл празник като Денят на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти, подчерта Захарова.

Това е изкуствено раздухван скандал, който при „правилна“ обработка е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни, добави тя.

Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума, заяви още Захарова.

По време на пребиваването на президента Георге Иванов в Русия за участие в церемонията по връчване на присъдената му награда на Международния обществен Фонд за единство на православните народи бяха направени изявления по тази тема. Никой в Русия – а на мен не ми е известно какво се е говорило в други страни – не се опитва да отрича приноса на Първото …