В обектива

Кримските татари ще имат собствена автономия


Украйна ще установи автономна територия за кримските татари, заяви украинският зам.-министър на външните работи Вадим Пристайко в интервю за „Дейли Сабах“.

Дипломатът заяви, че украинските власти ще създадат автономна територия за татарите, които са избягали от Крим след руската инвазия.

Вадим Пристайко заяви, че в Киев са осъзнали своята грешка да не позволят създаването на татарска република, която кримските татари да чувстват свой дом.

Украинският дипломат заяви това в интервю за турското издание, взето на фона на провелия се форум между Украйна и Турция, организиран от Центъра за стратегически изследвания SAM в Анкара.

Кримските татари са изселени от Крим през 1944 година по нареждане на съветския лидер Йосиф Сталин. Преди две десетилетия те започнаха да се връщат от изгнанието си в Централна Азия, но въпросът за кримските татари остава нерешен. След анексирането на Крим на полуострова живеят близо 270 000 кримски татари, които съставят 13% от населението. Те обаче са подложени на репресии от страна на руските власти.

Наскоро американският политолог Збигнев Бжежински заяви, че Крим принадлежи на руснаците, украинците и кримските татари. „Руснаците винаги са били ключов фактор в Крим, украинците също. Съществува и трети елемент, който е позабравен – това са кримските татари. Те са значим местен елемент“, заяви Збигнев Бжежински, според когото може да се намери политическо решение за Крим.

Крим беше анексиран от руснаците през…