В обектива

Човешката дейност променя близкия космос


Известно е от доста време, че човешката дейност има значително влияние върху нашата планета. През 20 век човешкото влияние върху околната среда и климата на Земята става толкова значимо, че дава повод някои геолози да говорят за модерната ера, като за „Антропоцен“, т.е. за време, в което човешката дейност е най-силната детерминанта за планетата.

Едно ново изследване потвърждава това, но за разлика от всички останали, изследователите показват, че освен околната среда на Земята, човешката дейност е повлияла силно и на близкото до земята космическо пространство. Това което е най-интересно обаче е, че това влияние е положително.

Радиокомуникациите, радиацията от многобройните (особено през миналия век), ядрени опити и други човешки дейности, са довели до създаването на бариерен пояс около Земята, който я предпазва от високата космическа радиация.

Изследването, публикувано в списание Space Science Reviews и споделено от сайта Мегавселена, е направено от англо-американски колектив от Imperial College в Лондон и университета в Мичиган.

Използването на много ниски радиочестоти (VLF), започва още в края на 19 век и се разраства особено през 20 век. Много силно човешко влияние върху близкия космос има през 60-те години на миналия век, когато САЩ и СССР правят интензивно високопланински опити с ядрено оръжие, които произвеждат силни електромагнитни импулси в атмосферата. Наред с това, създаването на широкомащабни електроразпределителни мрежи също така въздейства …