Бизнес и Политика

Временните обекти в Слънчев бряг пак са проблем


Проблемът с многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативни актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, статутът и единното управление на националните курорти, Законът за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ обсъдиха на годишното си общо отчетно събрание членове на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Браншът разчита на адекватни промени в законодателната политика в туризма. Съюзът ще участва във всички комисии, които ще разглеждат промените в Закона за туризма и ЗУЧК.

Сред наболелите и неотложни за решаване проблеми хотелиерите посочиха също липсата на проекти по реновиране и поддържане на инфраструктурата в Слънчев бряг, недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място – огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма. „Това е и причината да се търсят възможности за удължаване престоя на сезонните чуждестранни работници у нас. Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен”, заяви председателят на Съюза на собствениците –Слънчев бряг Елена Иванова.

„Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около 5 месеца – от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона – юли и август – оставаме без персонал. В този смисъл ние отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен сро…