В обектива

Забраниха на туристи да снимат село. Било прекалено красиво

Властите в швейцарско село забраниха на туристите, решили да го посетят или да преминат през него, да правят снимки. Причината – гледката била прекалено красива.

Селцето Бергюн се намира в най-големия швейцарски кантон Граубюнден. То е разположено сред красива природа и е обградено от високи и величествени планини.

Местните власти подчертаха, че забраната не е шега и трябва да се приеме сериозно от пътниците и туристите. За всяка направена снимка те могат да бъдат глобени с €5.

Управата на селцето аргументира налудничавото си решение с научни факти. „Научно доказано е, че красиви снимки от някое ваканционно място, публикувани в социалните мрежи, влияят негативно на тези, които ги видят. Те се чувстват тъжно, защото в този момент не могат да са там“, заявиха от кметството.

По всичко личи, че от Бергюн мислят за здравето на хората, които могат да видят красивите пейзажи и да изпаднат в депресия, докато стоят на компютъра в офиса си.

Кметът на селото призова туристите да посетят Бергюн и отблизо да видят красотата, с която разполага населеното място в източната част на Швейцария.

Директорът на местната туристическа служба Марк-Андреа Барандун все пак коментира, че е малко вероятно глобата да бъде приложена. Той подчерта обаче, че действително има издадена заповед от местните власти за налагане забрана за правене на снимки.