В обектива

Сенатор атакува Тръмп: Защо обиди германците?

Американският сенатор Бърни Сандърс разкритикува американския президент Доналд Тръмп за думите му към дългогодишния съюзник Германия, съобщи ДПА.

През последните дни се стигна до размяна на остри реплики между Вашингтон и Берлин. Тръмп заяви, че страната му страда от „огромния търговски дефицит с Германия“ и добави, че това ще се промени.

Американският държавен глава се срещна с натовските си съюзници в Брюксел – за първи път след встъпването си в длъжност. Според Бърни Сандърс той е допуснал голяма грешка с острите си реплики към Германия и Ангела Меркел.

„Да обидиш Германия, дългогодишен съюзник, е нещо, с което много от нас се чувстват некомфортно“, заяви Бърни Сандърс, който участваше в надпреварата за номинацията на демократите за президентските избори през миналата година.

„Когато има различия, то те трябва да се разрешат тихо. Не е приемливо според мен президентът на САЩ публично да атакува канцлера“, каза още сенаторът.

След срещата на върха на НАТО в Белгия германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е настъпило времето, в което Европа трябва да вземе съдбата в собствените си ръце.